2.UMRE İLE İLGİLİ KAVRAMLAR
2.1.NİYET
اَللّٰهُمَّ إِنِّي أُرِيدُ الْعُمْرَةَ فَيَسِّرْهَا لِي وَ تَقَبَّلْهَا مِنِّي ياَرَبَّ الْعاَلَمِينَ.
“Allahım umre yapmak istiyorum, Onu bana kolay kıl ve benden kabul eyle”
2.2. İHRAM
Haccın farzlarından biridir. “ihram” vücudun belden itibaren alt kısmına sarılan ve sırta alınan bir havludan ibarettir. Bu erkekler içindir. Kadınlar ihrama girmez, uzunca bir entari giyerler.
Rida Ve İzar : İşte bu yasağa uymak için, erkeklerin büründükleri “rida” ve “izar” denilen iki parçadan meydana gelen örtü, “ihram” diye meşhur olagelmiş, halk arasında “ihrama girmek” deyince de, bu örtülere bürünmek anlaşılmıştır. Zikredildiği gibi “ ihrama giriş” niyet ve telbiye ile olur. niyet eden ve telbiye getiren her erkek veya kadın, artık ihrama girmiştir. Ve o andan itibaren ihram yasakları başlamıştır. İhram yasakları ve işlenmesi durumunda cezalar hakkında gerekli bilginin, bu ölçüde sınırlı bir sayfada aktarılması mümkün değildir. Ancak biz, bu yasaklardan sıkça karşılaşılan ve birinci derecede dikkat edilmesi gerekenlere birkaç satırla değineceğiz:
İhram Yasakları :
1- Erkeklerin vücuda göre dikişle, örerek veya dokuyarak şekillendirilmiş elbise giymeleri.
2- Yine erkeklerin başlarını örtmeleri, eldiven,çorap ve topuklu ayakkabı veya topuğunu örtecek ya da kavrayacak şekilde kullanımı olan sandalet türü şeyler giymeleri.
3- Kadınların yüzlerini, tenlerine değecek şekilde bir şeyle örtmeleri.
4- Traş olmak, vücuttan tüy koparmak,tırnak kesmek.
5- Güzel koku sürmek.(güzel kokulu sabun ve deterjanların,kolonyalı mendillerin kullanılması sıkça görülen hatalardandır)
6- Şehevi söz ve davranışlarda bulunmak,cinsi ilişkiye girmek.
7- Başkaları ile tartışmak,kavga etmek,onları kırmak.
8- Mekke harem hudutları içinde insan emeği olmadan büyüyen otlar ve ağaçları koparmak... İHRAMLI BİR KİMSENİN; Duş alması,duş sırasında kokusuz sabun kullanması, Yüzük,kol saati,kemer,boyun çantası takması, Kirlendiğinde kokulu madde kullanmadan ihramını yıkaması, Giymiş olduğu ihramı,kirlenme,yırtılma ve benzeri durumlarda başka bir ihramla değiştirmesi, Pişikler ve ayak yarıkları için kokusuz krem kullanması, Başını kapatmadan battaniye, pike örtünmesi, Şemsiye kullanması.. caizdir. Giydiği terlikte dikişin bulunması da ihrama zarar vermeyecektir. Haccın eda şekilleri bahsinde yer yer bu konu ile ilgili değişik açıklamalar vardır.
2.3. MİKAT
Mekke Mükerreme’ye Hac veya Umre maksadıyla gitmek isteyenlerin, ihrama girmeden geçmeleri caiz olmayan yerlere Mikat sınırı denir. Kabe-i Muazzama’yı çevreleyecek şekilde beş tane mikat yeri vardır.
Bunları şöyle sıralayabiliriz;
1.Zü’l-Huleyfe (Abar-ı Ali): Medine tarafından gelenler, buraya geldikleri zaman, şartlarını yerine getirdikten sonra ihrama girerler.Türkiye’den Medine’ye gelmiş olanlar Medine’de bir müddet kaldıktan sonra Mekke’ye giderken onlarda burada ihrama girerler.
Hava yoluyla Cidde’ye gelenler ise, mikat sınırını havada geçecekleri için, Havalimanında ihrama girerler. Peygamber Efendimiz (sav) veda haccında burada ihrama girmiştir. Takriben Medine’ye 11 km, Mekke’ye ise 430 km’dir.
2.Cuhfe: Suriye tarafından gelenlerin Mikat yeridir. Takriben Mekke’ye uzaklığı 185 km’dir.
Zamanla Cuhfe terk edilmiş, daha güneyde Kızıldeniz’in kenarında bulunan Rabiğ adındaki yer mikat olarak kullanılmaya başlanmıştır.
3.Zat-ı Irk: Irak tarafından gelenlerin Mikat yeridir. Mekke’ye uzaklığı yaklaşık olarak 94 km’dir.
4.Yelemlem: Yemen tarafından gelenlerin Mikat yeridir. Mekke’ye takriben 54 km’dir.
Mekke’de olanlar, Umre yapmak istedikleri zaman Tenim’e Hz. Aişe (r.a) validemizin mescidine giderek ihrama girerler.
5.Karnülmenazil: Necid ve Kuveyt tarafından gelenlerin mikat yeridir. Yaklaşık olarak Mekke’ye 96 km’dir.
Mikat sınırları ile Harem bölgesi arasında bulunanlar, Hill bölgesinde ihrama girerler. Hill bölgesinin Mekke’ye en yakın olan yeri, Ten’im’dir. Mekke’ye dışarıdan gelen kişiler de bir umre yaptıktan sonra, tekrar umre yapmak istediklerinde, onlarda Ten’im denilen yerde ihrama girerler